דת ומדע: הקונפליקט כפתרון | עמוד דיון
תקציר
העמדה השמרנית
ההנחות המדעיות אינן יכולות לערער על עקרונות הדת.
העמדה הרציונלית
טענות הדת בתחומי הידע של המדעים אינן מתארות נכונה את המציאות האמפירית
הפרדה בין התחומים
שניהם צודקים, המדע עוסק בתיאור העובדות והדת בתיאור מוסרי-ערכי. אין האחת נוגעת בחברתה. ראו כאן
הקונפליקט המעשיר
העימות בין התחומים מפרה את כל אחד מהתחומים וכך כל צד נשכר מעצם המחלוקת.
סיכום
הרעיון המרכזי בהרצאה הוא כי קונפליקטים בין דת ומדע עשויים להוות פתרון ולאו דווקא בעיה. לדת ולמדע שיטות חשיבה שונות, וקונפליקטים ביניהם עשויים להוות נקודות מפגש המאפשרות תרומה הדדית בין שיטות החשיבה השונות. שיטת המדע מבוססת על החקירה האנושית כדרך לגילוי האמת, ושיטת הדת מבוססת קבלת דבר ה' בנבואה, ובמשתמע הפחתת חשיבותה של החקירה. הרעיון המרכזי הוא כי שתי הדרכים עשויות להועיל לשני הצדדים: הדת עשויה להפיק תועלת מהחקירה השכלית כולל הביקורת שבה, ואילו המדע עשוי להפיק תועלת מהפחתת חשיבותה של החקירה.
חלק א של ההרצאה יעסוק בשיטתו של הרמב"ם במורה נבוכים, המהווה דוגמא לשיטה דתית המפיקה תועלת מהשיטה המדעית (הפילוסופית), ועם זאת מפחיתה בחשיבותה של החקירה האנושית.
חלק ב יעסוק במדע המודרני, תוך התמקדות בפיסיקה, ויטען כי הפחתת חשיבותה של החקירה האנושית עשויה לתרום למדע המודרני. חלק זה יעסוק גם בקונפליקטים בני זמננו שבין דת ומדע, ובאמצעותם יבהיר את הטענה כי הקונפליקט עשוי להוות פתרון.
לסיכום, הדת מרוויחה מהדת את החשיבה הרציונלית. הפילוסופיה מקבלת מהדת את גבולותיה.
הדיון המורחב
מקרה בוחן
כדי להדגים כיצד יכולים התחומים להפרות זה את זה נבחן ניתן לראות את דבריו של הרמב"ם בשלוש סוגיות בסיסיות שמעמתות את העמדה הדתית שהרמב"ם מציג עם העמדה המדעית (פילוסופית) של תקופתו
אריסטו והרמב"ם מסכימים שאין לו גוף, זאת בהסתמך על טיעונים מדעיים ורציונליים, הם יוצאים מתוך תצפיות ומחשבה אנושית אוטונומית ומגיעים למסקנה שלא יכול להיות לא-ל גוף. (הפניה למורה נבוכים חלק ב' פרק א').
כיצד תיתכן לאדם בחירה אם הא-ל יודע את הצפוי להיות ובתוך זה את מעשי האדם העתידים?
-
x
ידיעת הא-ל היא דבר שהוא מחוץ להשגתנו, לכן הסתירה היא רק בתפיסתנו המוגבלת.
האם העולם קדמון או נברא?
-
x
העולם קדמון. טיעונו רציונלי, העולם נראה כמתנהג בצורה שאינה משתנית, על כן אין להניח שאי פעם היה שינוי.
-
x
העולם נברא. טיעונו תיאולוגי, ללא בריאה לא ניתן להסביר ניסים, בחירה ושכר ועונש. הוא דוחה את טיעוניו של אריסטו במספר טיעונים, באופן כללי הוא מגביל את שיטתו המדעית ואומר שהיא לא ודאית.
-
x
נכון שהשיטה אינה מובילה לוודאות, אך אני מעדיף לחקור ככל יכולתי ולא להשאיר דברים בלי הסברים.
הרמב"ם קובע שהעולם הוא נברא וכדי לנטרל את הטיעון המדעי בעד הקדמות, כפי שזה מוצג ע"י אריסטו, הוא מגביל את השיטה המדעית לדברים שהם בארץ. כלומר, הוא משתמש בכלים מדעיים, רציונליים, לטובת הדת, ובו בעת הוא נותן לרציונליות גבולות.
הדיון
בסוגיות אלו רואים לכאורה יחס משתנה של הרמב"ם כלפי הרציונליות, מחד הוא מקבל את השיטה כאשר הוא דן בגופניות הא-ל אך דוחה אותה בסוגיות האחרות. ניתן לומר שהוא מקבל אותה באופן חלקי, הוא נותן גבולות לשיטה המדעית, הגבלה זו נובעת מאמירה אי רציונלית, לא הכל ניתן להבנה בשכל.
מאיר קליין
a. בהקשר זה, אגב, לא נכון לדבר על היות ה' "משהו שאנחנו לא מבינים" כאופציה שנדחית ע"י הרמב"ם. ה"מורה" מבוסס על הנסיון להגדיר את המושגים במדוייק ביחס לאלוקות. העולם שבו חי הרמב"ם מכיר באפשרות שאנחנו לא מסוגלים להבין משהו בדרך החיוב, אבל גם שלילת תארים היא דרגה של הבנה.
אוריה אדלר
ראה תגובתי להלן